Konstantin Marshavelov Eneons Автосалон KA-2 Motors Racing Team

Маршавелов триумфира на писта ДИАМО в Серес


Константин Маршавелов спечели първо място в група Макси в поредния 7-ми кръг от Националния шампионат „Затворен маршрут писта ДИАМО 2012“ в Серес, Гърция. Резултатите от квалификациите в група Макси предвещаваха интересна битка. Въпреки повредата в двигателя на своя автомобил, Румен Дунев (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, Е-Макс) беше с първо време след квалификациите. Румен излезе на формиращата обиколка и зае полагащия му се полпозишън, но бе отстранен от стартовата решетка заради, течащото от колата масло.

След старта колоната поведе Константин Маршавелов (Бета Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 10, Е-Макс), следван плътно от Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, Е-Макс).Трети, след завъртането на Даскалов, напред излезе Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, Е-Макс), като това класиране се запази и до карирания флаг.

Пловдивчанинът бе следван на 11,813 сек от Царски и на 52,070 сек от Камбуров. Първи в клас А7 се класира Валентин Будинов (Авто лукс, Форд Пума), следван на 5,347 сек. от дебютиралият в това състезание Иван Иванов (Авто лукс, Рено Клио) и на 11,310 сек. от Димитър Тахтаджийски (Авто лукс, Шкода Октавия).

Стартиралия от пета позиция Венцислав Ридарски (ДИАМО, Опел Корса, Х3) пък спря в бокса със спукана предна лява гума, а съотборника му Антон Мазурски (Опел Корса, Е3) също стана жертва на пробив в предна лява гума. Той обаче успя да се върне на трасето, след като в бокса гумата беше сменена. Росен Даскалов спечели за пореден път надпреварата в групата до 1600 куб. См, а втори остана Спирос Хаванетидис (ДИАМО, Пежо 106, Х2).

Финалът на гръцката писта Серес бе краят на шестия кръг от шампионата или това бе краят на сезона, е трудно да се каже със сигурност заради тръгналите край трасето слухове, че последното състезание в Хасково, май няма да го има. Така или иначе Серес се оказа добро състезание от календара и заради надпреварите, и заради доброто време и не на последно място заради перфектната организация от страна на АСК Диамо.Дали днешния финал на гръцката писта Серес бе края на шестия кръг от шампионата или това бе края на сезона, е трудно да се каже със сигурност заради тръгналите край трасето слухове, че последното състезание в Хасково, май няма да го има.Така или иначе Серес се оказа добро състезание от календара и заради надпреварите, и заради доброто време.

Първи на трасето, чието асфалтово покритие бе подменено съвсем неотдавна, излязоха автомобилите от серия Супер. Единадесет автомобила застанаха на стартовата решетка, като единственият отсъстващ бе Мирослав Ангелов (Мегапорт, Фиат Пунто S 1600, A6).

След перфектен старт Росен Даскалов (Русе Кар Моторспорт, Радикал, Е2) поведе колоната. Стартиралият от трета позиция и познаващ наизуст всеки сантиметър от пистата Спирос Хаванетидис (ДИАМО, Пежо 106, Х2) успя да се промъкне от дясната страна на Борис Григоров (БАМС, Ситроен С2 S 1600, A6) и с ловка маневра да изпревари видинчанинът.

В края на първата обиколка, намиращия се на предпоследна позиция Димитър Пенчев (Елена Тим, ФИАТ Палио, Х2) направи зрелищна катастрофа на шикана преди старт/финалната права, минавайки няколко пъти през таван.

Пилота се отърва без наранявания, но за да могат да се разчистят стъклата от трасето и колата на Пенчев да бъде издърпана на безопасна дистанция от трасето, за втори път този сезон се появи кола за сигурност. Тя остана на чело на колоната в продължение на 4 обиколки.

След като SC все прибра в бокса, Росен Даскалов започна отново да трупа преднина пред Хаванетидис, която в края на състезанието набъбна до 34.896 сек. Така Даскалов спечели за пореден път надпреварата в групата до 1600 куб. см.

Зад него, борбата за втората позиция между Хаванетидис и Григоров беше ожесточена. Тя продължи до 10-а обиколка, когато от Ситроена на Григоров започнаха да се чуват нездрави звуци и пилотът на БАМС видимо върна газта.

След състезанието механиците на Боби установиха, че електродът на свещта на 4-и цилиндър се бе откъснал и колата се е движила на 3 цилиндъра в последните обиколки.

Така второто място бе за Хаванетидис, който пред RallyXpress изрази съжалението си от отсъствието на Мирослав Ангелов.

„Щеше да бъде по-интересно и за зрителите, и за нас, състезателите, ако в борбата бяхме аз и двата супера“, заяви Спирос.

Натрупаната преднина позволи на Григоров да финишира спокойно на трети – на 44.299 сек. след победителя в групата. Четвърти финишира Ерменко Ерменков (Контрол рейсинг Тим, Ситроен Саксо, А6), но със спечелените точки увеличи преднината си в годишното класиране на група А6.

Втори в Х2 се класира Александър Павлов (Контрол рейсинг Тим, Ситроен Саксо), задминал в последните обиколки получилия повреда Кирил Величков (ДИАМО, Хонда CRX , Х2). След него се класира Добрин Петров (Контрол рейсинг Тим, Ситроен Саксо, Х2), който по-късно каза, че от средата на състезателната дистанция се е движил бе 5-а скорост.

Друг от претендентите за шампионската титла в Х2 – Росен Костов-Резината (Плевен Рейсинг, Пежо 106) получи повреда в последната обиколка, но финишира по инерция.

„Колата просто угасна. Добре че набраната скорост ми позволи да пресека финалната линия. – обясни ситуацията Резината. – Ако бях спрял на малко разстояние от финала, бях готов да сляза от колата и да я добутам до финала“.

В група РС на старт застанаха всичките 12 автомобила. Потеглилият от първа позиция Цветан Илиев (Дунев Рейсинг, Хонда Сивик, Е3) закъсня и пропадна до 8-а позиция.

Колоната поведе Станимир Урумов (Мирони, Трабант-Рено, Е3), следван от Илия Бояджиев (Стара Загора Моторспорт, ВАЗ 2105, Х3). Бавно и методично Илиев започна да изпреварва съперниците си докато в 6-а от общо 12 обиколки си върна лидерството на колоната.

В този момент зад колата на пилота на Дунев Рейсинг започна да се вижда тънка струйка пушек. Това принуди Илиев да върне газта, без да материализира смазващото си превъзходство от квалификациите, когато завъртя най-бързата си обиколка. Тя бе с по 5 сек на обиколка по-бързо от туровете на втория.

Въпреки проблемите Илиев успя да финишира като победител в серията с преднина от 8.390 сек пред втория – Станимир Урумов.

Трети в групата и първи в Х3 се класира Илия Бояджиев. Зад него, борбата за второто място в класа беше ожесточена до последно. Стартиралият 6-и Светослав Ковачев (Стара Загора Моторспорт, Фолксваген Голф) успя да спечели 3 позиции още от старта и да изпревари ветеранът Стоян Апостолов (Елена Тим Бургас, Хонда Сивик, Х3).

От този момент до финала двамата караха броня в броня и разликата им на финала беше само 0.446 сек. в полза на заралията.

Първи в клас А7 се класира Валентин Будинов (Авто лукс, Форд Пума), следван на 5,347 сек. от дебютиралият в това състезание Иван Иванов (Авто лукс, Рено Клио) и на 11,310 сек. от Димитър Тахтаджийски (Авто лукс, Шкода Октавия).

И в тази група не се мина без инциденти – във втората обиколка Минко Минков (Контрол рейсинг, Опел Кадет, Х3) също направи фрик-флак, минавайки няколко пъти през таван още на първия завой след старт/финалната права. Подобно на Пенчев, и Минков се отърва без контузии, но колата бе сериозно повредена.

Стартиралия от пета позиция Венцислав Ридарски (ДИАМО, Опел Корса, Х3) пък спря в бокса със спукана предна лява гума, а съотборника му Антон Мазурски (Опел Корса, Е3) също стана жертва на пробив в предна лява гума. Той обаче успя да се върне на трасето, след като в бокса гумата беше сменена.Резултатите от квалификациите в група Макси предвещаваха интересна битка. Въпреки повредата в двигателя на своя автомобил, Румен Дунев (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, Е-Макс) беше с първо време след квалификациите.

След безсънна нощ за механиците на екипа и доставеният от България по спешност двигател, Румен се появи на трасето 12 мин. преди старта.

Разочарованието на механиците и пилота беше огромно, когато се разбра, че в бързането към пистата (колата бе ремонтирана в сервиза на Спирус Хаванетидис, предоставил го колегиално на Дунев), картерът е спукан при удар.

Въпреки всички опити той да бъде поправен с подръчни материали в малкото оставащо време до старта, ремонтите бяха неуспешни и въпреки, че Румен излезе на формиращата обиколка и зае полагащия му се полпозишън, бе отстранен от стартовата решетка заради течащото от колата масло.

Другия липсващ на стартовата решетка бе Ивайло Христов (Булкам, ВАЗ 2105, Х4). Така със само 8 автомобила бе дадено началото на загряващата обиколка. Точно в нея над пистата се изсипа кратък дъжд – достатъчен да намокри леко трасето.

Въпреки това стартът беше даден и състезателните автомобили потеглиха със сухи гуми. Жертва на мокрото трасе стана Росен Даскалов (Русе Кар Моторспорт, БМВ М5, Е-Макс), който се завъртя по време на първата обиколка, напусна пистата и дълго време не можа да се върне на трасето – тревата в зоните за сигурност също бе мокра, а сликовете превъртаха.

След старта колоната поведе Константин Маршавелов (Бета Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 10, Е-Макс), следван плътно от Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, Е-Макс).

Трети, след завъртането на Даскалов, напред излезе Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, Е-Макс), като това класиране се запази и до карирания флаг. Пловдивчанинът бе следван на 11,813 сек от Царски и на 52,070 сек от Камбуров.

„Дойдохме тук с намерението да се забавляваме, тъй като нямаме амбиции в шампионата тази година. След промените и слагането на секвенционалната кутия колата върви много добре – това се видя и в първите няколко обиколки, когато успяхме да направим рекорд на трасето (1:22.843 мин, рекорд от всички досегашни български участия на писта Серес – бел.ред). След това намалихме темпото тъй като ситуацията не изискваше даването на максимална газ“.

Илия Царски също заяви, че с оглед на отпадането на основния му конкурент в шампионата тази година – Дунев, също е „върнал газта“ за да си гарантира нови 18 т. в борбата за шампионската титла и по този начин за първи път от началото на сезона да излезе начело на генералното класиране.

В Х4 в битка за първото място още след светването на зеления светофар се впуснаха Калин Бенчев (Дунев Рейсинг, Субару Импреза, Х4) и Владимир Илиев (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 7, Х4).

Илиев успя да излезе начело в първата обиколка, но във втората бе изпреварен от Бенчев. Оттук до края сатуквото се запази, като разликата между двамата на няколко пъти ту набъбваше, ту се смаляваше и на финала беше само 0.578 сек.

Виновник за намаляването на разликата бяха 2 ефектни дрифта на Бенчев, заради прекомерното износване на гумите. От износването на гумите се оплака и Владимир Илиев.

„Нямам нито подготовка с този автомобил, дори нито една тренировка след участието ми на писта Бургас (в края на септември – бел. ред). – Отделно аз не мога да взема максимума от тази кола, а тя може много, но и изисква и добра физическа подготовка“, категорично обяви ветерана, за когото участието тук е само защото, пистата изключително много му допада.

Бенчев пък обясни изоставането си на старта с факта, че стартиращия пред него Илия Царски не е потеглил по най-добрия начин и дори се е наложило да спира.

„На старта Царски закъсня, наложи се да натисна дори спирачка, за да не се врежа в него. – обяснява Бенчев. – След състезанието Владо Илиев дойде при мен и каза, че е щял да се удари в мен в момента, когато съм натиснал спирачката. Към края на обиколките на два пъти се загубих сцепление по пистата, защото гумите бяха прегрели и останали на телове. Отделно от това на старт финалната права колата прекъсваше на високи обороти.

На трето място в Х4 остана Валери Григоров (БАМС, Субару Импреза): „Това състезание ми се явява нещо като бенефис, въпреки че досега не се бях качвал на това Субару в състезателни условия успях да се кача на почетната стълбичка – какво повече може да иска човек“.

Лъчо Петров

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Designed for Top Ecig in Collaboration with r4i and cars online and PDF Library - Doculib.org
Konstantin Marshavelov Eneons Автосалон KA-2 Motors Racing Team